Om mig

Jag heter Tommy Jimmefors och bor i Brastad utanför Lysekil.

Jag är gift och har en son och en dotter.

2006 startade mitt intresse för knivslöjd,

delvis inspirerad av min arbetskamrat

Anders Hedlund.

Vid några tillfällen har jag deltagit i kniv SM;

  2008  2:a plats

  2009  1:a och 2:a plats

  2012  1:a och 3:e plats

  2013  1:a och 2:a plats


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 



Om mina föräldrar

Gunvor och Kurt Jimmefors


Mamma

 

Gunvor Jimmefors (1928-2011) föddes som äldsta barnet till Gunnar och Signe Lundh. Till syskonskaran hörde en äldre halvbror och hon fick med tiden två yngre bröder. Gunvor växte upp i Loddebo men familjen flyttade senare till ett större hus på Smörsbacken, någon kilometer bort.

 

Gunvor träffade Kurt Johansson (sedermera Jimmefors) på Brastad folketshus 1951. 1954 gifte de sig och flyttade till Göteborg. 1957 fick de en son, som följdes av ytterligare två. Familjen flyttade tillbaka till Brastad, till Smörsbacken, 1958 och bosatte sig granne med Gunvors föräldrar.

 

Gunvor började arbeta i tidiga år som piga. Därefter följde bl.a. arbeten som servitris, fiskrensare, sömmerska och restaurangbiträde. 1977 flyttade familjen till ett nybyggt hus i Immestad, där hon och maken tillsammans byggde upp Jimmefors örtagård. Örtagården, nordens största, innehöll ca 1 500 olika örter och blommor. De drev även med en ansenlig biodling, som mest ca 100 samhällen. För att förkovra sig inom biskötseln gick Gunvor under 1985 på en folkhögskola i Skåne. I anslutning till hemmet höll Gunvor och Kurt en mängd utbildningsverksamhet, såsom hur man arrangerar blommor, gör bivaxljus m.m.

 

 

Anekdot

Sången ”Ålefeskarns vals är skriven av Gunvors morbröder, bröderna Berlin.

 

 

 

 

Pappa

 

Fabrikör, trädgårdsmästare eller trollkarl? Alla epitet stämmer in på Kurt Jimmefors. Kurt föddes 1933 i Immestad, Brastad socken, som fjärde och yngsta barnet till Einar och Ebba Johansson.

 

Efter sex år i skola fick Kurt arbete på industrin Plastolit i Brastad, 8,5 timmar på vardagar och 5,5 timmar på lördagar till en timlön om 36 öre. Dessförinnan hade han på skolloven arbetat på olika bondgårdar i närheten av hemmet. 1948, som 15-åring, flyttade han till Göteborg där han ett tag bodde tillsammans med sin bror Birger. När Kurt var och hälsade på sina föräldrar företogs resan mellan Brastad och Göteborg inte sällan med cykel (utan växlar), 14 mil enkel väg. Under sin tid i Göteborg arbetade Kurt med en mängd saker. Som exempel kan nämnas stuvare i hamnen, fabriksarbetare på Fixfabriken, kägeluppställare på en bowlingbana och 1951 började han inom verktygsindustrin. Under ett av sina besök, 1951, i Brastad gästade Kurt ett politiskt möte i Brastads folkets hus och då träffade han Gunvor Lundh. 1954 gifte de sig och flyttade till Göteborg. 1957 såg deras första barn dagens ljus, och efter fyra respektive åtta år kom ytterligare två. 1958 flyttade familjen Jimmefors, ja historien om namnbytet återfinns under rubriken ”Kuriosa”, åter till Brastad där Kurt byggt ett nytt hus på Smörsbacken. Efter flytten hade Kurt några olika arbeten inom industrin, men 1965 startade han ett eget företag där han sysslade med diverse smidesarbeten. Företagandet utvecklades och bl.a. produktion av betongrör och diverse plattor (marksten, trappsteg mm) tillkom i produktkatalogen. 1975 blev Kurt trött på arbetet inom industrin och sålde den vidare. Istället byggde han ett nytt hus i skogarna i närheten av sitt föräldrahem. Familjen flyttade in där 1977. Nu tog Kurt sig tid att sysselsätta sig med ett av sina stora intressen, blommor och bin! Han byggde, tillsammans med hustrun Gunvor, upp nordens största örtagård (Jimmefors örtagård) och anskaffade en ansenlig samling av bisamhällen (som mest ca 100 stycken). Örtagården innehöll 1 500 olika arter av blommor och örter, som tusentals besökare kunde njuta av eller köpa med sig hem. År 2004 såldes örtagården då Kurt och Gunvor flyttade ut från skogen och in till Brastad samhälle.

 

Kuriosa:

Kurt gjorde några cykelsemestrar genom Sverige under ungdomsåren. Som 17-åring cyklade han bland annat 300 mil med en gedigen packning på cykeln. Packningen bestod bl.a. av tält, sovsäck och resegrammofon med tillhörande stenkakor.

 

Namnet Jimmefors skapades av Kurt och brodern Birger. Kurt antog namnet 1954. De ville egentligen heta ”Immestad”, som en påminnelse om sitt ursprung, men det tilläts inte av myndigheterna. Efter många om och men så tilläts namnet ”Immefors”. Birger var vid det här laget gift och hans fru ville inte brodera om alla monogram som fanns på sängkläder och handdukar så därför fick bokstaven ”J” från det gamla namnet, Johansson, följa med in i det nya. Därav namnet ”Jimmefors”.

 

Kurt var fingerfärdig och han lärde sig trolleri. Han gjorde en del uppträdanden genom åren under namnet Curtiso.

 

Under ett flertal år kompetensutvecklade sig Kurt genom distansutbildningar via Hermods.